• WFC_1_GianluigiBosco_zwyciezca

Warsaw Flair Challenge

Międzynarodowe zawody dla barmanów Warsaw Flair Challenge przyciągnęły 22 stycznia 2010 roku do klubu Capitol setki ludzi pragnących z bliska zobaczyć popisy najlepszych flair’owych barmanów na świecie. Latające w powietrzu butelki i akrobatyczne figury poprzedzające przygotowanie najlepszych koktajli, wywoływały niezmiennie burze oklasków. Zawody wygrał Gianluigi Bosco z Włoch, który w trakcie 5 minutowego pokazu wykonał ponad 300 podrzutów i dołapań żonglując 5 butelkami oraz innymi akcesoriami barmańskimi. W gronie finalistów nie zabrakło również Polaka – 22 letniego Marcina Cebuli. Marcin, jako jeden z trzech najlepszych Polaków, pojedzie również do House of BOLS do Amsterdamu i weźmie udział w profesjonalnym szkoleniu w BOLS Bartending Academy.

WFC2010_Cebula_czek_lekkie
Wielki finał Warsaw Flair Challenge – największego w historii polskiego flair międzynarodowego konkursu barmańskiego organizowanego w Polsce – przyciągnął światową czołówkę barmanów w tej dyscyplinie. Wśród uczestników byli reprezentanci 9 państw: USA, , Francji, Finlandii, Ukrainy, Rosji, UK, Włoch, Litwy oraz Polski. W barwach naszego kraju wystąpiło 29 barmanów z najlepszych klubów i pubów.

WFC2010_zawodnik2_lekkie

Występy zawodników były oceniane przez międzynarodowe grono sędziowskie WFA (World Flair Association), w którego skład wchodziło 5 sędziów: z Finlandii, RPA, Wielkiej Brytanii, Węgier i Polski. Podczas finałowej rundy oceniano również smak, zapach i wygląd autorskiego koktajlu przygotowanego przez uczestników.
W jury degustacyjnym zasiadł również Karol Okrasa, jeden z najlepszych w Polsce znawców kuchni, a także Michał Oszczyk, manager restauracji Blue Cactus oraz Patryk Le Nart, założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów.

WFC2010_DSC_9083a

WFC2010_DSC_0113aa
“Bardzo nas cieszy, że organizując Warsaw Flair Challenge, umożliwiliśmy rywalizację na jednym polu rodzimym barmanom, z najlepszymi zawodnikami z całego świata. Wszystkim uczestnikom należą się słowa uznania za trud przygotowań, gdyż każdy z nich trenował nawet po 10 godzin dziennie przez kilka miesięcy poprzedzających zawody. – mówi Tomasz Małek, dwukrotny mistrz świata w stylu flair, organizator Warsaw Flair Challenge.
Pomysłodawcami i organizatorami konkursu są najlepsi flairowi barmani w Polsce: Tomek Małek dwukrotny Mistrz Świata i Marek Posłuszny z Flair Factory, znani również szerszej publiczności z I edycji programu “Mam Talent”.

WFC_zawody2

Error thrown

Call to undefined function mysql_query()